Het weer

Aconcagua Mountain

De Reus van Zuid-Amerika, zo koud en zo speciaal, zo wreed en perfect. Juist vanwege het weer wordt deze berg vaak vergeleken met de achtduizend meter hoge Himalaya. De lage vochtigheidsgraad, het lage zuurstofpercentage en de gure wind zijn maar een paar van de opvallende weerskenmerken van Mount Aconcagua.

Aconcagua – Het weer

De belangrijkste oorzaak van de stormen en het slechte weer zijn de vochtige luchtstromen vanuit de Pacific Anticyclone. Deze luchtstromen bewegen zich naar het zuiden en stijgen op in westelijke richting, waar ze vervolgens botsen tegen het voorgebergte, afkoelen en hun vochtigheid in de vorm van sneeuw laten vallen op de hoge toppen van de Andes.

Niet alleen sneeuw- en windstormen komen veel voor op Mount Aconcagua, maar ook elektrische stormen, gevreesd vanwege de geografische ligging. Bliksem ziet men vooral op de pieken in het noord-westen en op de top, wat het beklimmen en het verblijf op de top vermoeilijkt. Mount Aconcagua wordt ook geplaagd door sterke wind vanuit het westen (boven 5500 meter hoogte), die samen met de grote omvang van de berg de enorme en bekende “champignon” vormen. Deze champignon in het hoogste deel van de Aconcagua Mountain kan soms gezien worden vanaf de Plaza de Mulas. Dit is een prachtig gezicht, maar ook een slechte weersvoorspelling van sterke wind en neerslag. Wanneer deze situatie zich voordoet, is het te gevaarlijk om de top te beklimmen en wordt aangeraden het hoogste gedeelte van de berg te verlaten.

Zelfs als het mooi weer is in de zomer, is de temperatuur ‘s nachts boven 5000 meter ongeveer -20 C. Op de top is de gemiddelde temperatuur -30° C.).



Aconcagua – Het weer

Maar als slecht weer uit het zuiden naar Mount Aconcagua trekt, kan de temperatuur in Plaza de Mulas zakken tot -18° C, terwijl in de hoogtekampen temperaturen van -25° C niet ongebruikelijk zijn. Het is niet altijd lelijk weer: meestal is op 4200 meter (basiskamp) een korte broek voldoende en voor de top is een fleece jack vaak wel genoeg. Klimmers moeten niettemin altijd voorbereid zijn op plotselinge weersveranderingen.

In de winter wordt Mount Aconcagua niet bezocht. De temperatuur komt er dan nooit boven 0° C, en er zijn constant sterke wind en sneeuwstormen. Aan de schaduwzijde van de berg is het extreem koud. Wie de Aconcagua Mountain in de winter wil beklimmen, neemt zowel fysiek als psychisch een groot risico en moet niet alleen over een perfecte uitrusting beschikken maar ook over veel zelfvertrouwen en ervaring.