Mount Aconcagua

Argentinië

Mount Aconcagua – Argentinië
Mount Aconcagua – Argentinië

Mount Aconcagua ligt in haar geheel in Argentinië. De coördinaten zijn: 69° 59′ wl en 32° 39′ zb, in het naar haar vernoemde Provinciale Park Mount Aconcagua in de provincie Mendoza. 

Deze provincie ligt in het mid-westen van Argentinië en heeft een oppervlakte van 150.839 vierkante kilometer. De hoofdstad heet ook Mendoza, ligt op 750 meter boven zeeniveau en vanaf de Argentijnse kant komt men erlangs als men naar Park Mount Aconcagua gaat. Mendoza staat wereldwijd bekend om de kwaliteitswijnen die er geproduceerd worden. Vooral de Malbec uit Lujan de Cuyo is een van de beste ter wereld. Mendoza is een moderne regio met een internationaal vliegveld, verschillende transportmogelijkheden en een overnachtingscapaciteit van 15.000 slaapplaatsen, waaronder campings, appartementen, hotels, vakantiehuisjes, etc. Aconcagua Mountain is erg populair bij alpinisten vanwege de fysieke en mentale uitdaging, vanwege het klimaat en vanwege de mooie landschappen die men er tegenkomt.

Deze berg is de hoogste van het zuidelijk halfrond en een veelbeklommen berg in het circuit van de 7000m toppen. Daarnaast is deze berg geschikt om te wennen aan beklimmingen op grote hoogte, want de ligging, geografische kenmerken en het klimaat vormen de ideale combinatie voor een niet al te moeilijke beklimming. Ook is het een goede voorbereiding voor grotere uitdagingen, zoals het beklimmen van toppen boven de 8000 meter in de Himalaya

De ‘Reus van Zuid-Amerika’ is het doel van bergbeklimmers uit de hele wereld en trekt duizenden bezoekers per jaar die de natuurlijke schoonheid komen bewonderen en deze unieke en fantastische ervaring komen beleven.

Het Provinciale Park Mount Aconcagua is één van de drie hooggelegen parken van Mendoza. De andere zijn Volcan Tupungato en Laguna de Diamante. Op 28 november 1990 is het park opgericht (wet no. 4807) binnen het gebied van departement Las Heras en het omvat 71.000 hectare. Het officiële seizoen voor bezoekers loopt van 15 november tot 15 maart

Het gure klimaat dat er heerst wordt veroorzaakt door de hoogte van het ecosysteem en de lage hoeveelheid regenval, en daarom is er relatief weinig biodiversiteit. De planten en dieren die er voorkomen, zijn voornamelijk te vinden in de lagergelegen delen van het park (tot 4000 meter) en zijn interessant omdat ze zich hebben aangepast aan het leven op deze hoogte. De meest voorkomende begroeiing op de steppe zijn lage struiken zoals het gele brandhout, Yareta en Cuerno de Cabra (geitenhoorn). Op het hooggelegen open grasland groeit Huecú en Ichus gras.

Daarnaast vindt men in het park meer dan zestig verschillende soorten vogels. De meest bekende is de condor en de paarse adelaar. Op de grond lopen de bergmuis, de ‘agachona’ en de rode vos. Verder vindt men er verschillende autochtone berg-amfibiën en –reptielen. Op de vruchtbare vlakten en in de beekjes waden de gevlekte oeverloper, ‘churrines’ en de zogenaamde ‘torrente’-eend. Ook zijn er grote kudden guanacos, op welke de poema jaagt. Verwilderde Europese hazen zijn er ook in overvloed. Deze zijn geïntroduceerd in de regio.

Vlakbij de eerste parkwachterspost en de internationale weg kunt u de meest exotische lagune van Mendoza bezoeken. Prachtig blauw van kleur en uniek vanwege de ligging hoog in de bergen is dit een plek waar veel diersoorten bijeenkomen en waar allerlei wilde planten groeien.

Mount Aconcagua – Argentinië
Mount Aconcagua – Argentinië